Bu yazımızda facebook da Nebiş’in iğne oyaları sayfasında karşılaştığımız iğne oyası yılbaşı çiçeği yapılışını anlatacağız. Yazma Kenarı, tülbent kenarı, yemeni kenarı gibi oya örneklerini yılbaşı çiçeği ile yapabilirsiniz.

Evet yilbasi cicegimizin yapilisina basliyoruz.. Herzaman oldugu gibi parmak uzerinden yine 4 zurafa yapiyoruz ve boru islemine baslayarak devam ediyoruz.

Her zürafanın içinde 2 göz ile başlayarak 5 sıra çıkıyoruz. Sağ ve soldan arttırma yaparak çıkıyoruz. Zürafa sayımız 6 alıyor. Ve eksilterek devam ediyoruz.

Şimdi kenar kısımlarını açık rengimizle dönüyoruz. Alt kısımdan ipi ekleyerek her delikte zürafa yaparak yaprakların kenarını dönüyoruz.

Aynı ölçülerde ve sayılarda aynısında bir tane daha yapıyoruz ve aynı şekilde işlemler bittikten sonra 2 dal yaprak hazır oluyor.

Evet şimdi ise 3. üst kısımdaki çiçeğin yapılışına başlıyoruz. Yine parmak üzerinden ipi doluyoruz ve bu sefer 5 zürafa yapıyoruz.

İpimizi büzüyoruz boru şekli vererek boru yapıyoruz ve boruyu aynı diğer çiçeklerde olduğu gibi 11 sıra çıkıyoruz.

Borunun boyutunu yaptıktan sonra diğer 15. sıra çiçeklere olduğu gibi her zürafanın içinden yaprakları yapmaya başlıyoruz. Her zürafanın içinde 2 zürafa ile başlayarak 5 sıra çıkıyoruz. Arttırma yaparak ve eksilterek 1 zürafa kalınca ipi kesiyoruz.

Çiçekler aynı diğer 2 tane gibi yapılıyor aradaki fark sadece bu üstteki çiçek 5 yapraklı yapılıyor ama sayıları aynıdır.

Bu şekilde damarları bitmiş oluyor. Her yaprağın içinde yani 5 yaprağın içinde 3 er damarlar atıyoruz. Resimdeki gibi

Şimdi yaprak yapılışına başlıyoruz. Yine parmak üzerinden ipimizi dolayarak 6 zürafa yapıyoruz ve boru şeklini vererek 5 sıra çekiyoruz.

Resimde görüldüğü gibi dalın borusunu 5 sıra çıktıktan sonra 2 zürafa içinde 3 zürafa yapıyoruz ve yaprağa başlıyoruz. 3 Zürafa ile başlayarak sağ ve sol kısımlarından arttırma yaparak 4 sıra çıkıyoruz ve arttırma işini bırakıyoruz. Eksilterek 3 zürafa kalana kadar çıkıyoruz.

2. yaprağı yapmaya başlarken 1. yaprağın zürafasından ipi düğüm atarak yandaki zürafaya yine düğüm atıyoruz. Böylece aradaki mesafeyi kısaltıp aralık bırakmamış oluyoruz. Sonra 3 zürafa 2 zürafanın içinde yaparak yaprağa başlıyoruz. 3 zürafa ile başlayarak aynı 1. yaprakta olduğu gibi devam ediyoruz. 3. yaprağı aynı şekilde yapıyoruz ve yapraklar bu şekilde bitmiş oluyor.

Çiçeğin yapraklarını bitirdikten sonra çiçekleri iç içe geçiriyoruz. 5 yaprakları çiçeği diğer 4 yapraklı çiçeğin içine geçirerek ( çok içine indirmiyoruz sadece uç kısımı 3 sıra bölüm olarak girdikten sonra alttan ipi sabitleyip kesiyoruz )

Şimdi aynı şekilde 2 tane birleştirdiğimiz çiçekleri diğer çiçeğin içinden geçiriyoruz yine bunun borusuna da içine çok çekmiyoruz mesafeli bırakıyoruz ve düğüm atıyoruz. İpi kesiyoruz.

Şimdi tomurcuk kısmının yapılışına başlıyoruz. Resimde görüldüğü gibi kenar kısmından sarı ipi düğüm atıyoruz.

Tomurcukları iğneye ipi sarıyoruz ve ipi yavaşça çekiyoruz. Bu şekilde resimde görülen işlemi yapıyoruz.

2 sıra devam ettikten sonra yine resimde görüldüğü gibi tavşan kulağı yapıyoruz. Soldaki pipitin üzerine düğüm atıyoruz.

2. sırada üstte tavşan kulağı yapıp ipi aşağıda düğüm atıyoruz. Orada yine bir tavşan kulağını yapıyoruz ve 3. sıraya geçiyoruz. Yine 3 ve 4. sıralar aynı şekilde oluyorlar. Bu şekilde deva ederek sayımızı bitiriyoruz

3. sırayı da aynı şekilde yapıyoruz. İlerledikçe sayıları çoğalıyor sadece yapılışları aynı şekilde devam ediyoruz.
Kaynak : https://www.facebook.com/NebisInIgneOyalari